Fornying av gamle dundyner og dunputer

Som du kanskje har lest under vår historie har Dynefabrikken sine produkter opphav fra Trondheim Dampfjærrenseri, som ble etablert i 1956. Vår farfar Harald Stene og Hr. Lyng møttes på messe i Leipzig og kjøpte hver sin damprensemaskin for dun og utstyr for å lage nye produkter. Hr. Lyng annonserte tjenesten i sin butikk Fru Lyng i City-passasjen i Oslo, mens Harald Stene etablerte Trondheim Dampfjærrenseri i Industribygningen i Trondheim. Trondheim Dampfjærrenseri og Fru Lyng hadde god kontakt i mange år, helt frem til Fru Lyng fikk nye eiere, som for noen år siden la ned virksomheten ved dunrenseriet.

I dag er Trondheim Dampfjærrenseri landets eldste og eneste spesialrenseri for dun og fjær, da vår siste kollega Sandefjord Fjærrenseri la ned virksomheten i 2012. Selskapet er i vår families eie fremdeles. Vi har en lang historie og lang erfaring med rens, vedlikehold, restaurering og produksjon av dyner og puter og har figurert blant annet i "Norge Rundt" på NRK.

Dyner og puter er vaskbare, men med jevne mellomrom må trekket av og dunen renses direkte for at resultatet skal bli tilfredsstillende. Dette kan kun vi gjøre, da vi er landets eneste gjenlevende renseri for dun og fjær.

Fra hele landet får vi tilsendt dundyner og puter som vi vedlikeholder og resirkulerer til nye. Vi vet hva gode dundyner og puter skal inneholde, og vi gir deg gjerne råd og veiledning dersom du har spørsmål. Mange har gamle dundyner og dunputer liggende på loftet, i kjelleren eller på hytta som nå har klappet sammen og virker ubrukelige. Noen har dyner og puter som har fått hull i seg og hvor dun har rent ut. Atter noen blir stadig minnet på dynene og putene som de har liggende og har planer om å kaste, men ikke vet hvor de skal levere hen. Imidlertid kan alle disse bli så gode som nye igjen etter rensing hos oss, og samtidig er det miljøvennlig. Gjenbruk heller dyner og puter som en gang var gode fremfor å kaste og dermed la gode ressurser gå til spille. Dun er et svært hardfør materiale, som det som oftest lønner seg å ta vare på fremfor å kaste og erstatte. Når vi renser dunen i dyner og puter skifter vi samtidig trekket så produktet vil holde i mange, mange år etterpå.

Du er hjertelig velkommen til å levere inn, eller sende til oss, gamle dundyner og dunputer som du ønsker vi skal restaurere for deg. Vi restaurerer ikke bare egne produkter, men også alle andre dundyner og dunputer. Posten er en fin løsning for å sende til oss, eller postnord, eller du kan bruke helthjem. Sistnevnte fungerer fint med opp til og med Clas Ohlson sin største pappeske. Vi utfører oppdraget og sender tilbake til deg.

Full prisliste finner du på dunrens.no, men her har du noen eksempler:

Dyne 140x200/220, 7 kanaler - kr. 1 200 + eventuelt etterfyll
Dyne 200x220, 10 kanaler - kr. 1740 + eventuelt etterfyll
Dyne 240x220, 21 kanaler - kr. 2412 + eventuelt etterfyll
Pute 50x70 - kr. 360
Rens av dun i dyne til bruk som etterfyll i annet produkt - kr. 360
Rens av dun i pute til bruk som etterfyll i annet produkt - kr. 90
2 puter 50x70 som lages av kundens dyne - kr. 720

Etterfyll, om nødvendig, pleier å ligge på ikke mange hundrelappene pr. dyne. Du vil alltid få valget om du vil etterfylle eller ikke. Om du ikke bor i Trondheims-området og kan levere og hente selv kommer frakt i tillegg.