Vask og vedlikehold av dynene og putene våre

Alt vi lager er vaskbart i maskin på opptil 60 grader. 

Puter går vanligvis greit å vaske i maskinen hjemme, men dyner er normalt for store. De fleste vaskerier har nå dunprogrammer på maskinene sine.

Her er for øvrig våre vaskeinstruksjoner du kan bruke selv eller gi videre til vaskeriet, dersom de ikke har dunprogrammer på maskinene sine:

Benytt et vaskemiddel for dun eller ull, og gjerne dunprogram dersom maskinen din har det. Sentrifuger noe lavere enn du gjør ellers og skyll en ekstra gang. Etterpå kan du tørke i tørketrommel eller tørkeskap.

 

Hvor ofte skal man vaske dyner og puter? 

Puter varer ikke like lenge som dyner før de mister de opprinnelige egenskapene sine og begynner å falle sammen. Legger man seg med vått hår fra tid til annen vil dunen klappe raskere sammen. Videre avgir man mye varme og fuktighet fra hodet, i tillegg til hårprodukter. Dette trekker inn i puten og dunen og gjør at den etter hvert klapper sammen. Dunen er imidlertid ikke ødelagt av den grunn og puten kan fint reddes.

Vi anbefaler at du vasker putene dine i vaskemaskinen to til fire ganger i året, for at de skal beholde spretten sin. Dyner kan vaskes langt sjeldnere, og du kan selv vurdere når du syns de trenger en vask.

Hustøvmidd i dyner og puter dør ved 60 graders vask. Alternativt kan du legge produktene i fryseren og oppnå det samme, dersom du har stor nok fryser.