Hvorfor kjøpe hos oss?

Etablert i 1956

Trondheim Dampfjærrenseri er det eneste gjenlevende spesialrenseriet for dundyner og dunputer i landet. Siden 1956 har vi renset og vedlikeholdt dyner og puter fra vår egen produksjon og fra andres. Vi har sett det meste som fins av slike produkter i Norge gjennom våre over 60 år i bransjen. Enda viktigere for deg som forbruker; vi har sett det meste av innholdet i dem, helt siden 1950-tallet. Vi åpner nemlig dynene og putene for å kunne damprense dunen direkte.


Det er samme familie som står bak selskapet den dag i dag og kunnskapen har blitt tatt vare på gjennom generasjonene. Fremdeles både renser og vedlikeholder vi - og produserer - dyner og puter. Våre produkter er ikke tilgjengelig i butikk og det er ingen ledd mellom oss og deg som forbruker. Dette gjør at du får mer kvalitet pr. krone hos oss. Ofte kan vi også tilby en lavere pris enn andre for tilsvarende kvaliteter.

Les mer om oss her. 

 

Dyne og putemarkedet i Norge

Dyne og putemarkedet i Norge er sterkt preget av svære og hyppige salg. Rabattene ved disse salgene, som gjerne omtales som ”ryddesalg”, ”lagersalg” og så videre, kan gjerne være så høye som 70 %. Fordi det så ofte er salg i denne bransjen har dyner og puter blitt noe man sjelden kjøper til full pris. Sannheten er at merkene der ute som tilbyr disse hyppige salgene tjener godt med penger, selv ved disse nedsatte prisene. Størstedelen av omsetningen deres kommer fra disse periodene og kalkylene er innrettet på å kunne gi store rabatter og likevel tjene gode penger. Det er med andre ord ikke nødvendigvis noen god handel for deg.

Vi har alltid jobbet i en annen retning og garanterer at vi også alltid vil gjøre det. Våre produkter er aldri på salg, og de vil aldri komme på salg. I stedet tilbyr vi gode kvaliteter til fornuftige priser. Dette er mulig fordi det ikke er noen fordyrende mellomledd mellom oss og deg. Vi kan dermed fokusere på å lage produkter vi selv har lyst til å sove i selv og tilby mer kvalitet pr. krone. Vi behøver ikke senke kvaliteten for å tilfredsstille en kjede av aktører som skal tjene penger når du kjøper. Sagt annerledes; produktene våre er ikke tilgjengelige i butikk og vi må dermed ikke forsvare deres krav om fortjeneste ved å legge på prisene våre.

 

Våre dyner og puter

Vi benytter kun dun og fjær i våre produkter, og lager ikke syntetiske dyner og puter. Dun/fjærblandingene våre har aldri lavere bæreevne enn 6-8. Går du under dette får du et produkt som er tungt og har lite pusteevne. Bæreevne kan du lese om her, om du ikke har gjort det allerede.

Våre dundyner og puter blir laget med trekk av dunlerret i ren bomull, vevd med myk og behagelig 60s-tråd. Kanalsydde trekk stiller større krav til kvalitet på fyllmaterialet, men gir det beste resultatet når man gjør ting riktig. Alle våre dundyner er sydd i kanaler og kan vedlikeholdes av oss. Les mer om dette her.

 

Våre dyner og puter kan restaureres og bli som nye – sammen sparer vi miljøet

Våre dunkvaliteter skal vare i minimum 30 år med riktig stell og pleie. Når du kjøper dyner og puter av oss kan du jevnlig sende dem tilbake til oss for vedlikehold og vi kan også restaurere dem når det trengs. Puter er mer eksponert mot slitasje enn dyner, så de vil trenge vask, rens og fornying oftere enn dyner. Gode dundyner og puter er verdt å ta vare på, fremfor å kaste og erstatte. Du sparer penger og sammen sparer vi miljøet.

Alt vi lager er vaskbart i maskin og her er våre instrukser. Imidlertid vil det lønne seg å levere produktene til oss med jevne mellomrom for skikkelig rens. Det er vanskelig å få all såpe ut av dynene og putene når man har vasket dem noen ganger, og dunen blir først ordentlig ren når du får renset den direkte, uten et lag tekstil utenpå. Når vi renser dyner og puter åpner vi dem og damprenser innholdet før vi fyller det tilbake i nye trekk.

Etter mellom 5 og 10 år kan vi også fornye produktene. Kvaliteten på råvarene vi benytter er så god at det lønner seg å ta vare på dynene og putene fremfor å kaste dem å kjøpe nye. Dette er også rimeligere enn å erstatte dem, og det er mer miljøvennlig. En god dyne og pute fra oss kan vare i flere tiår dersom du lar oss ta vare på den på riktig vis. Den vil da være like god hele veien. 

Trykk her for å finne priser på rens og fornying fra vår nettside dunrens.no

Etikk og dyrevelferd

Vi har produsert dundyner og dunputer ved vår fabrikk i Trondheim siden 1950-tallet. Hele veien har vi vært svært kresne på hvilke leverandører vi jobber med. I dag jobber vi kun med et lite utvalgt leverandører av dun og fjær, og disse har vi jobbet med i lang tid. Alle sammen holder til i Europa og de har alle sammen sertifikater for sporbarhet, dyrevelferd og etikk. 

I de senere år har det - med rette - blitt fokusert mer og mer på dyrevelferd for dundyner, dunputer, dunsoveposer og jakker som inneholder dun. Dette er vi glade for å se. Vi tar sterk avstand fra levendeplukk av dun og fjær, og det samme gjør også våre leverandører. I alle tilfelle krever vi at leverandørene våre er sertifisert av uavhengige byråer, at dunen de leverer er sporbar og at den stammer fra dyr som har blitt behandlet godt. All dun vi bruker i Dynefabrikken sine dyner og puter stammer fra allerede slaktet fugl. Den er altså et biprodukt fra matproduksjon.

Sertifikatene våre leverandører har omfatter blant annet sporbarhet tilbake til slakterhuset eller gården dunen kommer fra. Disse sertifikatene utstedes av uavhengige institutter som passer på at regnskapet over dunen de kjøper og dunen de selger stemmer - altså at all dun er etisk korrekt produsert og ikke stammer fra levendeplukk. Leverandørene våre blir revidert både uanmeldt og avtalt for å sikre at de oppfyller kriteriene for sertifikatene. Det samme gjelder gårdene og slakterhusene de får dunen og fjærene sin fra. Ved at hver enkelt leveranse kan spores tilbake til det enkelte slakterhuset eller gården er vi dermed forsikret om at levendeplukk ikke forekommer. Revideringen foretas av DIN CERTCO.

Hver leveranse vi får inn av dun og fjær leveres sammen med et veterinærsertifikat og våre leverandører har sertifikatene “EDFA Traceability Standard Compliance Certificate” og "Traumpass", som sikrer sporbarhet og dyrevelferd.